CGM House

first_imgSave this picture!© Ricardo Torrejon+ 52 Share Area:  310 m² Area:  310 m² Year Completion year of this architecture project CopyAbout this officeRicardo TorrejónOfficeFollowProductsWoodSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesLimacheHousesWoodChilePublished on June 25, 2012Cite: “CGM House” 25 Jun 2012. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogShowershansgroheShower MixersVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Abrasion ResistantPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceLightsVibiaLamps – NorthCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight, DZNE GermanyHanging LampsLouis PoulsenLamp – PH ArtichokeTiles / Mosaic / GresiteHisbalitMosaic Tiles – TexturasAcousticMetawellAluminum Panels – Acoustic SailsMineral / Organic PaintsKEIMTiO2-free Mineral Paint – Soldalit®-ArteWall / Ceiling LightsA-LightWall Grazer Concealed LightsDoorsBuster and PunchDoor Hardware – Pull BarMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?CGM 住宅 /是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream CopyHouses•Limache, Chile 2012 CGM HouseSave this projectSaveCGM House Houses 2012 “COPY” CGM House photographs:  Joaquin VelascoPhotographs:  via Ricardo Torrejón, Joaquin VelascoProgramThe main challenge of this house was making a ‘primary residence’ compatible with the context and environment of a ‘vacation house’. There were two basic requests at the beginning of the design process:Save this picture!© Ricardo Torrejon The house should be able to facilitate an intense social life with relatives and friends, adults and kids. At the same time, it has to be able to house ordinary family life, with all the intimacy and privacy that involves. Save this picture!ground floor planThis lead to the basic design form: Independent volumes (not just independent rooms) housing the different aspects of the program which can be easily isolated at every moment from the rest of the house: 1. Parents, 2. Common Spaces, 3. Children, 4. Service.LocationSave this picture!© Joaquin Velasco‘Hacienda Los Aromos’ is a private urbanization 20 Km away from the central Chilean coast. The lots spread along the peninsula, surrounded by the ‘Embalse Los Aromos’, a regional water reservoir, which is also used for recreational purposes.The building site is a 5.000 sqm, continuous 30° slopped lot, facing east, with great views towards the local mountains and over the reservoir. The first step was to build a large platform by means of a zigzag concrete retaining wall, which provides resistance but also allows oriented views.Save this picture!© Joaquin VelascoFormThe general layout is a sort of hamlet. The volumes articulate each other, facing different directions and generating consolidated exterior fragments, which are sun shaded and protected from the coastal winds that rise in the afternoons. These exterior fragments work as a small urban space in between volumes (tall enough to shape them) where terraces and balconies converge, absorbing the extra density of guests and visits.Save this picture!section 05The 3 main volumes are similar geometrically, with lofty spaces and upper terraces. But the internal configuration varies in each case. What we intended was a ‘theme and variations’ exercise.Save this picture!© Ricardo TorrejonMaterialOn principle, the house was ‘made in place’. We almost did not use ‘products’ but only ‘materials’. It was planned to sustain significant abuse, so it would ‘age’ and not merely be ‘ruined’ over the time.Save this picture!© Ricardo TorrejonWe found about 40m3 recycled 2’’ red oak from demolitions nearby. The wood was scraped off and used primarily as the outer covering of exterior ventilated walls. The best pieces were used in the interior as exposed timber and upper level flooring. With the shorter ones we made stairs, interior veneer, doors, guardrails, and kitchen and bathrooms countertops. The rest was used in the service area, fences and landscaping. And debris was used as firewood.Save this picture!section 06Lower level paving runs all along the house, even in the kitchen and bathrooms, and is made out of polished quartz stained concrete.Project gallerySee allShow lessVideo: NA House by Sou Fujimoto ArchitectsArticlesMusée de la Romanité / Elizabeth de PortzamparcArticles Share Year:  Architects: Ricardo Torrejón Area Area of this architecture project ArchDaily Projects Chile “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/247678/cgm-house-ricardo-torrejon Clipboard Photographs Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/247678/cgm-house-ricardo-torrejon Clipboardlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *